Ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο...

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Βιβλία-ιστορίες για να συζητήσουμε τους κανόνες στην τάξη του νηπιαγωγείου

  • Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε
AGASSI MARTINE, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΡΝΟΥΜΕ
 Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου τα παιδιά θα καταλάβουν ότι η βία ποτέ δεν βγαίνει σε καλό. Κάθε παιδί μπορεί να κάνει με τα χέρια του διασκεδαστικά και εποικοδομητικά πράγματα, να τιθασεύσει τα έντονα συναισθήματα θυμού ή ζήλιας βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις όταν του έρχεται να χτυπήσει κάποιον. Πώς; Χοροπηδώντας, ζωγραφίζοντας, συζητώντας.
  • Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε
VERDICK ELIZABETH, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ
 Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου τα παιδιά θα μάθουν ότι οι λέξεις τους ανήκουν, ότι πριν μιλήσουν μπορούν να σκέφτονται και μετά να επιλέγουν τι θα πουν και πως θα το πουν. Θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν απλοί, θετικοί τρόποι να αντιδρούν όταν οι άλλοι τους λένε λόγια που τα πληγώνουν. Θα συνειδητοποιήσουν τη δύναμη της λέξης "συγνώμη", όταν οι δικές τους λέξεις θα πληγώσουν κάποιον άλλο.
  • Το ελεφαντάκι που έπαιρνε τα παιχνίδια των άλλων
ΜΑΡΜΑΡΑ-ΔΑΓΙΟΓΛΟΥ ΝΑΝΑ, ΚΕΔΡΟΣ
ΤΟ ΕΛΕΦΑΝΤΑΚΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Κάθε φορά που ο Βανζέλ το ελεφαντάκι βλέπει κάτι που του αρέσει, δεν μπορεί να συγκρατηθεί! Το παίρνει και το κρύβει στο ντουλάπι του. Η αδελφή του η Ροζαλία, που νιώθει πόσο αυτό πληγώνει τους άλλους, έχει μια πολύ ωραία ιδέα.
  • Η συγνωμομηχανή
ΧΑΡΑΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΣΥΓΝΩΜΟΜΗΧΑΝΗ (ΠΕΤΑΕΙ ΠΕΤΑΕΙ/ΣΕΙΡΑ)
Η Γιολάντα τα κάνει σαλάτα. Για μια ακόμη φορά. Συγνώμη πάντως δε βγαίνει ποτέ από το στόμα της. Οι γονείς της πιστεύουν πως είναι αλλεργική στην λέξη αυτή. Μα πως γίνεται να είναι κανείς αλλεργικός στη Συγνώμη;

  • Ο Τομ είναι τιμωρία
LAMBILLY ELIZABETH, DE, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΤΟΜ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ
Σήμερα ο Τομ έχει πολύ κακή διάθεση: γκρινιάζει στο δρόμο για το σχολείο, τσακώνεται με τους φίλους του στην τάξη, μέχρι και τα παιχνίδια τους χαλάει. Έτσι η δασκάλα αναγκάζεται να τον τιμωρήσει. Και η τιμωρία δεν έχει καθόλου πλάκα! 

  • Δεν έφταιγα εγώ!
              ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΑ ΕΓΩ! ( ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ 29 /ΣΕΙΡΑ )
Ποτέ δε βάζω τρικλοποδιές, ξέρω πως είναι επικίνδυνο. . . Ξαφνικά ο Χρήστος μου πέταξε άμμο στα μάτια. . . Τότε τον έσπρωξα και τον έριξα κάτω. . . Μα δε φταίω εγώ, δεν ξεκίνησα πρώτος. . . Ποιος φταίει όμως; Πως τελειώνει μια φασαρία στην τάξη του νηπιαγωγείου; Διαβάστε τη συνέχεια και θα καταλάβετε.

  • Φρίξος, ο καπετάν φασαρίας
ARCHER MANDY, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΡΙΞΟΣ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΑΣΑΡΙΑΣ ( ΤΑ ΓΛΥΚΟΤΕΡΑΤΑΚΙΑ / ΣΕΙΡΑ )

Ο Φρίξος είναι ένα φασαριόζικο γλυκοτερατάκι. Του αρέσει να γρυλίζει, να φωνάζει δυνατά και να κάνει περίεργους ήχους: ΓΚΛΑΝ! ΓΚΛΟΝ! ΜΠΑΜ! ΜΠΟΥΜ!

  • Απαγορεύεται το παιχνίδι
ΦΩΤΑΚΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΕΔΡΟΣ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Μια παράλογη βασιλική εντολή έχει αναστατώσει τη ζωή ολόκληρης της πόλης: «Απαγορεύεται το παιχνίδι». Και λίγο αργότερα: «Απαγορεύονται τα παραμύθια». Τα παιδιά, που δεν μπορούν πια ούτε να παίζουν ούτε ν' ακούν παραμύθια, αρχίζουν να ψηλώνουν, να ψηλώνουν, και να μοιάζουν με μεγάλους. Πού θα πάει αυτό το κακό;

  • Το τερατάκι 
μία ιστορία που υπάρχει στο ιστολόγιο "προ-σχολικά" εδώ
teras2 teras2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου